Historie

Het begon in de Axelse molen, in 1910. De grondlegger van het huidige bedrijf, Dieleman Seeds, verwerkte in de molen agrarische producten zoals gerst en tarwe en verkocht deze aan bakkerijen en andere bedrijven. Het bedrijf kreeg al snel een goede naam en een groep trouwe klanten en de molen werd al snel te klein. Er werd verhuisd naar een nieuwe locatie, aan de Wilhelminastraat in Axel. Daar stapte de tweede generatie in het bedrijf en de gestage groei zette voort.

In die tijd handelde het bedrijf nog altijd in allerlei soorten agrarische producten. En niet onverdienstelijk, want er werd een goede naam opgebouwd in Europa.

Toen het bedrijf zich vestigde op de huidige locatie aan de Meekrapweg in Axel, toen nog onder de naam Dielemans Graanhandel, duurde het niet lang of ook de derde generatie stapte in het bedrijf. De oprichter van het bedrijf had zich toen al enige tijd teruggetrokken uit het bedrijf.

Aan de Meekrapweg zetten vader en zoon Dieleman een bedrijf van formaat neer. Langzaamaan werd er gespecialiseerd, tot uiteindelijk alleen het lijnzaad overbleef. Een weloverwogen én juiste keuze, want het werd één van de grote spelers op de Europese lijnzaadmarkt.

Inmiddels is het bedrijf volledig in handen van de derde generatie en handelt het onder de naam Dieleman Seeds. Peter Dieleman, die stevig aan het roer staat, heeft een flinke slag gemaakt in de modernisering van het bedrijf, waardoor het moeiteloos kan voldoen aan de strenge eisen die er worden gesteld.

Op 1 september 2020 is het 110 jaar geleden dat het bedrijf in de Axelse molen startte. De grondlegger had toen nooit kunnen bedenken dat anno 2020 Dieleman Seeds één van de grote drie zou zijn. En wie weet, stapt over een tijdje ook de vierde generatie in het bedrijf. Dieleman Seeds is in alle opzichten een typisch Zeeuws-Vlaams familiebedrijf dat stevig verankerd is in de klei van onze onmetelijke polders.